{ "title": "Somatik Sinir Sistemi", "image": "https://www.biyolojidersi.org/images/somatik-sinir-sistemi(1).jpg", "date": "19.01.2024 04:14:47", "author": "Selen Karadeniz", "article": [ { "article": "Somatik sinir sistemi, çevresel sinir sisteminin bölümüdür. Motor ve duyu nöronlarıyla donatılan somatik sinir sisteminde nöronların gövdesi merkezi sinir sisteminde, aksonları da iskelet kaslarına uzanır. İstek dahilinde çalışan kasların idaresini sağlar. Beyin kontrolündeki koşma, şarkı söyleme, yazma, resim yapma gibi davranışlar bu sinir sistemi tarafından yürütülür. Aksonlarında miyelin kılıf bulunduğu için, impuls iletimi oldukça hızlıdır. Bu sinir sistemi kişinin kendi isteğiyle görev yapar. Merkezi sinir sistemine bu sayede duyusal bilgiler gönderilir. Somatik sinir sisteminde duyusal alan eklemlerden, tendon ve kaslardan, duyu organlarından ulaşan uyarıları alır. Motor kısmı ise gelen uyarıları değerlendirir.

Somatik sinir sistemi özellikleri nelerdir?
Somatik sinir sistemi vücut hareketlerini çizgili kaslarla istemli şekilde kontrol eder. Kasların kasılmasını sağlamak amacıyla, sistemde motor sinir lifleri bulunur.

Somatik sinir sistemi bölümleri
Somatik sinir sistemi merkezi sinir sisteminden iskelet kaslarına uzanan motor nöronlarından oluşur. İsteyerek hareket ettirdiğimiz iskelet kaslarını somatik sistem kontrol eder. Merkezi sistemden ayrılan miyelinli aksonlar sinaps yapmadan direkt iskelet kaslarına gider. Nöronların salgılamış olduğu sinirsel iletim maddesi ise asetilkolin adlı maddedir. Aynı refleks yaylarındaki gibi iskelet kaslarını kontrol eder ve tepkinin ortaya çıkmasını sağlar. Yani ayağınıza diken gibi bir madde battığı zaman, aniden ayağınızı havaya kaldırmanızı ve dengede kalabilmenizi sağlar.
" } ] }