{ "title": "Prebiyotik", "image": "https://www.biyolojidersi.org/images/prebiyotik.jpg", "date": "19.01.2024 05:37:02", "author": "Meftune Akpolat", "article": [ { "article": "
Prebiyotik, insan sağlığının korunması için ve bazı hastalıklara karşı tedavi amaçlı önemli yeri olan yararlı bakterilere verilen addır. Çoğu hastalığın engellenmesi ve iyileşmesinde önemli rolü olan mikroorganizmaların farklı besin gruplarıyla devamlı vücuda alınması gerekir. Sindirim sisteminde iki çeşit bakteri bulunur. Bu bakterilerden biri vücutta bulunduğunda kişinin sağlığını olumsuz yönde etkiler. Diğeriyse, insan sağlığına faydalı olan ve bağışıklık sistemini kuvvetlendiren bakteri grubudur. Bu bakterilere prebiyotik adı verilir.

Prebiyotikler besin ya da destek amacıyla üretilen ürünler ile vücuda alınarak bağırsaklarda olumlu etki yaratır. Bunların çoğu bakteridir. Bir kısmı ise mayalardan mayalardan meydana gelen mikroorganizmalar bağırsakların sağlığını koruyarak gıdaların sindirilmesini sağlar. Lactobaciller ve Bifidobacteriumlar bilinen en önemli prebiyoklerdir.

Prebiyotik içeren besinler

Ev yapımı yoğurt: Evde mayalanarak hazırlanan yoğurt sağlık için oldukça faydalıdır ve en doğal prebiyotikelrin başında gelir. Gün içinde 3 porsiyon yoğurt tüketerek bağışıklık sistemi güçlendirilerek zararlı mikroorganizmalar karşı savaş açabilir. Pastörize sütten elde edilen hazır yoğurtlarda yararlı bakteriler çok fazla kayba uğrar. Dolayısıyla vücut için faydalı olması adına evde mayalanan yoğurdun tüketilmesi gerekir.

Kefir: Fermente yoluyla keçi sütü kullanılarak elde edilen kefir, yüzyıllardır sağlık için önerilen ve tüketilen bir gıdadır. Doğal bir prebiyotik olan kefir bağışıklık sistemi içinde son derece faydalıdır. Bağırsakların daha aktif çalışmasını sağlar.

Peynir: Peynir tıpkı yoğurt ve kefir gibi prebiyotik bakımından zengin bir gıdadır. Bu nedenle beslenme listesinde mutlaka peynire yer verilmelidir. Bağışıklığı güçlendirerek birçok hastalığa yakalanma riskini azaltır.

Bitter çikolata ve turşu: Ufak bir parça bile bitter çikolata yiyerek vücuda çok fazla prebiyotik kazandırılabilir. Yine güçlü bir prebiyotik olan turşu içeriğinde sindirim sisteminin aktif şekilde çalışmasını sağlayan yararlı bakteriler bulunur. Özellikle lahana turşusu prebiyotik bakımından tam bir besin kaynağıdır.

Prebiyotik faydaları nelerdir?

İnflamasyon: Birçok hastalığı önlemek adına sistemik inflamasyonu azaltır.

Depresyon ve anksiyete: Prebiyotikler anksiyete ve depresyon semptomlarını azaltıcı etkiye sahiptir.

Tansiyon: Prebiyotikelrin tansiyonu düşürücü etkisi vardır.

Bağışıklık sistemi: Bağışıklık sistemini kuvvetlendirir. Bu sayede soğuk algınlığı başta olmak üzere birçok hastalığın oluşma riskini azaltır.

Cilt sağlığı: Sivilce, egzama gibi cilt problemlerine karşı faydalıdır.

Bunların haricinde karaciğer hastalıkları, kolon kanseri, idrar yolu enfeksiyonu, besin zehirlenmesi, antibiyotik kullanımı sonucu oluşan ishalin önlenmesi gibi durumlara karşı da faydalıdır.

Prebiyotik yan etkileri nelerdir?

Prebiyotikler vücut tarafından iyi tolere edilir. Prebiyotik takviyesi almaya başlayan kişilerde ilk birkaç gün karın ağrısı ya da gaz, şişkinlik gibi problemlere rastlanabilir. Vücut alıştıktan sonra sindirim sistemi eskisinden daha fonksiyonel çalışır. Bağışıklığı zayıf olanlarda prebiyotik takviyesi tehlike yaratabilir. Bazı kişilerde enfeksiyon gelişimine yol açabilir. Herhangi bir sağlık sorunu olan kişiler prebiyotik takviyesine başlamadan önce doktora danışmalıdır.
" } ] }