{ "title": "Patoloji", "image": "https://www.biyolojidersi.org/images/Patoloji-43.jpg", "date": "19.01.2024 17:04:59", "author": "Alim Burak AKDAĞ", "article": [ { "article": "
Patoloji, ismi Yunancadan gelen ve halk arasında kabaca; iyi ve kötü tümörü ayıran bölüm olarak bilinir. Patolojinin esas amacı hastalığa bir tanı koymaktır. Bilimsel tanımı, vücuttaki tüm organları ve dokuları inceleyerek başta kanser ve tümör olmak üzere hastalıklara tanı koyan bölümün adıdır. Patoloji, Yunancada pathos teriminden gelmektedir. Patolojinin bir diğer tanımı, hastalıklara yol açan nedenleri inceleyen bilim dalıdır. Patoloji, anatomide öğrenilen bilgilere, hastanın organlarının mikroskop altındaki düzensiz davranışlarını ekleyerek hastalığın daha kolay teşhis edilmesini sağlar. Hekimliğin en zor bölümlerinden biridir ve uzmanlığın dışında iyi bir tecrübe ister. Patoloji alanında uzmanlaşan kimselere patolog denir. Tıpta uzmanlık sınavında patoloji bölümü dalında başarı kazanan doktorlar patolog olmaya hak kazanır. Patoloji uzmanlık alanının süresi 4 yıldır.

Patolojinintarihçesi

Patolojinin tarihine bakılacak olursa; ilk çağlardaki insanlar, her hastalığın bir suçu temsil ettiğini ve işlenen suça karşılık tanrının o kişiyi cezalandırması olarak inanılırdı. Bu inanç din adamlarının üstünlüğü ile alakalıydı ve bitkisel tıbbın keşfedilmesiyle tanrı ile hastalıklar arasındaki bağlantıların yanlış olduğu anlaşılmaya başlandı. Orta çağda ise hastalıkların tanısının koyulması yönünde teoriler ortaya atılmış ve sonunda tanrısal bir bağlantısı olmayan hastalık kavramı çıkmıştır.

Patolojide fizik, kimya, anatomi, histoloji ve bakteriyolojide uygulanan yöntemleri kullanır. Kullanılan başka bir yöntem ise otopsidir yani hastaların ölümünden sonra organlarının çıkarılıp incelemeye alınması işlemi. Otopsi işleminin en büyük avantajı, bütün organların çıplak gözle muayenesinin sağlanmasıdır. Ölen kişinin niçin veya hangi sebepten öldüğünü kesin olarak söylenmesini sağlayan bir yöntemdir. Yapılan işlemlerde organlardaki hasar ve sorunlar çıplak gözle her zaman fark edilmeyebilir. Bunun için mikroskop kullanılarak daha detaylı ve kesin veriler elde edilir.

Patolojinin bölümleri

Patolojik anatomi: Hastalıklara tanı koymak için organ ve dokularda 0,1 mm'den büyük olan değişimlerin incelenmesidir.

Deneysel patoloji: Hastalıkların tedavisinde kobay hayvanlarını kullanarak deneysel veriler elde eden araştırma alanıdır.

Klinik patoloji: Biyokimyasal ve mikrobiyolojik muayenelerin beraber yapılarak hastalıkların teşhisinde ve tedavisinde kullanılan bir araştırma alanıdır.

Cerrahi patoloji: Diğer adı biyopsi olan ve hastalıklı olan bölgeden parça alınıp incelemesinin yapıldığı alandır.

Histokimyasal patoloji: Doku ve organların boyama tekniği ile incelenmesidir.

Genel patoloji: Hastalıkların tanısının koyulmasında genel olarak inceleme yapan ve dokularda meydana gelen fonksiyonel bozuklukların incelenmesini sağlayan çalışma alanıdır.

Özel patoloji: Her bölge ayrı ayrı ele alınır ve her sistemin hastalıklarının ayrı ayrı incelendiği alandır.

Patoloji sadece tanı koymak değil, tanının koyulmasından sonraki sürecin de nasıl ilerleyeceği konusunda bize bilgi verir. Patoloji, tıbbın temeli olarak da kabul edilir. Günümüzde hemen hemen bütün hastalıkların kesin teşhisi için patoloji raporu istenmektedir. Ayrıca tedavilerin masrafının karşılanması için hem sosyal güvenlik kurumları hem de özel sigortalar patoloji raporunun düzenlenmesi zorunluluğu vardır. Hastalıkların erken teşhis edilmesi açısından da patoloji alanı büyük bir öneme sahiptir.
" } ] }