{ "title": "Ötenazi", "image": "https://www.biyolojidersi.org/images/Otenazi-44.jpg", "date": "19.01.2024 12:31:27", "author": "perihan ateş", "article": [ { "article": "Ötenazi, Bir kişinin veya bir hayvanın yaşadıkları hayatın dayanılamayacak durumlarda olması ve algılanması, acısız veya çok az acıtan bir ölümcül enjeksiyon yapılarak yüksek dozlarda ilaç vererek veya kişinin yaşam destek ünitesinde iken bu üniteden ayırarak yaşamını kendi isteği ile sonlandırılmasına Ötenazi denir. Ötenazi yani yaşamı sonlandırma uygulaması bu belirttiğimiz üç uygulama dışında da farklı formlarda gerçekleştirilebilir. Bunlara örnek olarak pasif ötenazi gösterilebilir. Buda kişinin tedavi edilebilecek ama ölümcül bir bulaşıcı hastalığın tedavisinin edilmeyerek kişinin pasif olarak ölümüne yol açması da ilave edilebilir. Pasif ötenazi; genellikle birçok ülkede farklı koşullar altında uygulamalara tabidir. Aktif ötenazi ise çoğu ülkede yasak olan bir ötenazi çeşididir. Genellikle ötenazi başlığı adı altında tartışılan hekim destekli intihar genel anlamda yasa dışı olmakla beraber ABD'nin Washington, Oregon, Vermond ve Montana eyaletlerinde yasal olarak uygulanmaktadır. Aktif ötenazi, olarak bilinen ötenazi ise ülkemizde tamamen yasa dışı olan bir uygulamadır. Türkiye'de yapılacak olan aktif ötenazi durumları birici derecede cinayet sayılır ve ağırlaştırılmış müebbet cezası uygulanır. Bazı ülkelerde bizim ülkemizle beraber yasal olmasa da bizdeki gibi ağır cezalar verilmez. Tam tersine ötenazi faili cezaya çarptırılmadan işleme alınır.

Hekimler tarafından uygulanan ötenazi tarihçesi

Özellikle antik roma ve antik Yunanlar da bu tür ölümcül bulaşıcı hastalıklara maruz kalan kişilerin iyileşme şansı olmadığından hekimin bir şey yapamayacağı kesinleşen kişilerde tedaviye devam etmek hekimin kendisine utanç ve başarısızlık olarak kazandıracağından dolayı bu tip hastayı iyileştirmeye çalışılması yanlış kanılar doğursa da hekimler için diğer taraftan da hipokrat yemininde açıkça belirtilen hekimin hastaya hasta arzu ettiği takdirde ölümcül ilaç vermesi veya tavsiye etmesi yasaktır ve hoş karşılanmaz. Bununla beraber antik çağın ünlü filozofları olarak bilinen Aristo, Eflatın ve Zeno kentin yaşam kaynaklarını tüketen ve tedavisi olmayan hastalıklara sahip kişilerin kendi istekleri doğrultusunda yetişkin olan hastalara gönüllü yaşamların feragat etmeleri bakımsızlıktan ölmelerinden iyi diyerek ifade ettikleri durumlarda pasif ötenazinini doğru olduğunu savunmuştur.

Tarihe bakıldığında halen tartışmalara konu olan ötenazi günümüzde ikiye ayrılır. Ötenazi yanlıları ve ötenazi karşıtları olarak, birçok farklı argümanlar bu iki karşıt olgu hakkında halen tartışmaya ve sorgulamaya devam etmektedir. Ötenazi dünya çapında kabul edilmiş yasal bir uygulamakla olmakla beraber bazı ülke ve eyaletlerde yasaldır. Bu ülkeler arasında ABD'nin Teksas eyaletleri, Belçika ve Hollanda vardır. Bununla beraber bu bahsettiğimiz ülkelerde ötenazinin uygulanması için uyulması gereken belirli şartlar ve prosedürler vardır. Özellikle bu ülkelerde pasif ötenazi, aktif ötenaziye oranla daha yaygın ve kullanılan bir ötenazidir.

İslam dininde ötanazi yeri

İslama göre özellikle insan Allah tarafından yaratılmış bir canlı olduğu için hayat ona Allah tarafından bahşedilmiş bu sebepten ötürüdür. O nedenle de İslam'da kişinin kendi canını yok etme hakkı yoktur. Bu hak ancak Allah'a aittir. Bu açıklamadan hareketle İslam dininde ötenazinin de intiharında yeri asla yoktur. Bu tür durumlarda canı alan kişi katil olarak adledilir. Ayrıca olası ciddi ölümcül hastalıklara da sahip olsa yaşamın sürdürebileceği her türlü tedavinin uygulanması da şarttır. Yani bireyin bilerek ve isteyerek ölüme terk edilmesi kesinle yasaktır. Bunların dışında insanoğlunun yaşamından vazgeçerek Allah'tan ölümü de dilemesi İslam'da hoş karşılanmayan bir davranıştır.

Ötazide belirtildiği gibi iki çeşit ötenazi çeşidi vardır. Bunlar aktif ötenazi ve pasif ötenazidir. aktif ötenazi direk uygulanan bir uygulamadır. Pasif ötenazi ise dolaylı bir uygulama ile yapılan bir uygulamadır. Yani hasta yaşam ünitesine bağlı ise veya tedaviye cevap vermeyen durumda ise makinenin kısmi veya geçici olarak kapatılmasıdır. Yaşam ünitesine bağlı kişilere kısmı veya geçici tedavi için verilen ilaçlar kesilerek ağrıyı dindiren ilaçların verilmesi ile hastanın yaşamının sonlandırılmasına pasif ötenazi denir.

Pasif ve aktif ötenazi de amaç ve sonuç aynı olmakla beraber uygulama ve içerik bakımından yani prosedür açısından farklı yasal durumlara sahip olan iki farklı yöntemidir. Bugün dünyada pasif ötenazi aktif ötenaziye oranla daha iyi karşılanan bir uygulamadır.
" } ] }