{ "title": "Leş", "image": "https://www.biyolojidersi.org/images/les.jpg", "date": "20.01.2024 10:00:41", "author": "perihan ateş", "article": [ { "article": "Leş, Hayvan cesedi olan ve doğada daha yok edilmemiş, çürümekte olan hayvan ölüleri için kullanılan bir terimdir. Hayvan cesedinin çürümesi ile içerisinde bulunan zehir etrafa yaydığı ağır koku ile leş oluşur. Karkaslar da ise iç organları çıkartılmış hayvanlara denir.

Doğada yaşayan hayvanların yetersiz beslenmesinden, yaralanma veya hastalıklardan dolayı kendiliğinden olan ölümlere leş denir. Farsça kökenli bir kelimedir. Değişikliğe uğrayarak günümüzde laşeden leş kelimesi halini almıştır. Bir başka anlamı da batmış gemi demektir.

İnsanlar arasında da sıkça kullanılan leş kelimesi, pis, kirli, beden ve elbiselerle ortalıkta dolaşan kimseler içinde kullanılır. Dinimizde leş olan etin yenmesi haram kılınmıştır. Ancak savaş sırasında ya da açlık sınırında olan insanların helal kılınmış yiyecekleri bulamadığı durumlarda yenebilmesine de imkân vermiştir.

Leş yiyen hayvanlar
Kurtlar otobur hayvanlar olarak bilinse de yiyecek olarak daha iyi bir yemek bulamadıkları durumlarda diğer kemirgenler gibi küçük hayvanları avlarlar. Gıda kıtlığı çektiği zamanlarda leş yemeye kadar inerler. Açlıktan ölmemek için son çare olarak leşler tüketecekleri gıdalar arasındadır.

Bir diğer leş yiyen hayvan çeşidi de kuşlar türünden akbabalardır. Akbabalar eski tarihlerde Türkiye'de de görülmüş olsa da çoğunlukla Afrika, Asya ve Avrupa Kıtaların da yaşayan bir kuştur. Yeme ihtiyaçları doğrultusunda ölen hayvan leşleri ile beslenen ve avlanma yetileri gelişmemiş olan bu kuş leşleri yemeğe başladıktan kısa bir süre içerisinde iskeleti kalacak şekilde bitirirler. Akbabaların bu özelliği ölen hayvanların leşlerinin toprağa, diğer canlılara hem zehirli bir madde olarak hem de keskin koku yayarak var olan ortamı bozmasını engelleyici bir görev üstlenmiştir. Bakıldığında pek hoş görünmese de akbabaların görevi son derece yararlıdır. Çünkü akbabalar olmasa bu leşler toprak yüzeyinde kalarak leş sineklerin meydana getireceği pislik yuvalarına dönüşür. Yaratılış yapısı itibarı ile başından başlayarak boyun mesafesi boyunca tüysüz olmaları leşlerin içerisine başlarını kolayca sokup çıkarabilmelerini sağlar ve hiç kirlenmeden yeme işlemini gerçekleştirirler.
" } ] }