{ "title": "Hemoliz", "image": "https://www.biyolojidersi.org/images/hemoliz.jpg", "date": "19.01.2024 17:26:28", "author": "oktay öztürk", "article": [ { "article": "Hemoliz, Alyuvarların çeşitli nedenler ile parçalanması sonucu içlerinde yer alan maddelerin kana verilmelerine hemoliz denir. Böyle bir durumda alyuvarların içermiş oldukları hemoglobin nedeni ile plazma ya da serum, hemoliz derecesine göre koyu kırmızı ile açık pembe arasında görünmektedir. Kan tahlillerinin birçoğunun yapılabilmesi için gerekli olan özel tüplere alınan kanın santrifüj edilmesinden sonra serum ya da plazmanın elde edilmesi gerekmektedir. Uygulanan işlem sırasında kan hücreleri bütünlüklerini yitirmeden tüpün dibine çöker kanın sıvı bölümü ise tüpün üst kısmında kalmaktadır. Elde edilen bu plazma ya da serum berrak sarı renkte olur ve kan hücresi içermemektedir. Kan dolaşımında yer alan bazı maddelerin sayısı çoğunlukla bu sıvı yardımı ile tespit edilmektedir.

Hemolizin Etkisi Nedir?

Çeşitli birçok nedenlerden dolayı meydana gelen hemoliz alyuvarlar hücrelerin içerisinde yer alan maddeleri hücre dışarısına çıkarmaktadır. Böylece hücre içerisinde oldukça fazla miktarda bulunan fakat kanın sıvı kısmının daha az bulunduğu maddeler kanın sıvı kısmına geçmesinden dolayı;
Elde edilen sonuç sonrasında hemoliz bulunan kanda yapılan ölçümler sonrasında ortaya çıkan sonuçların tahlili yapılmış maddelerin gerçek düzeyini göstermediğinden yanlış teşhislerin konulmasına sebep olabilmektedir.

Hemolizi Engellemek İçin Neler Yapılabilir?
Hemoliz İndeksi Nedir?

Bazı test ölçümü cihazlarında hemoliz miktarının şiddeti ölçülebilmektedir. Çıkan duruma göre test sonuç raporunda hemoliz indeksi ismi verilen hemoliz şiddeti raporlanabilir. Böylece kanda alınan hemoliz şiddeti seviyesi belirtilerek hemolizden etkilenmiş test sonuçlarının ise buna bakılarak değerlendirilmesi sağlanabilmektedir. Mesela hemoliz artı bir şeklindeki ibare testin yapıldığı plazma veya serum örneğinde bulunan az miktarda hemoliz olduğunu belirtir. Hemoliz miktarının şiddeti arttıkça, hemoliz indeksi de artacaktır.
" } ] }