{ "title": "Floresans", "image": "https://www.biyolojidersi.org/images/floresan.jpg", "date": "23.01.2024 03:26:51", "author": "ismail veske", "article": [ { "article": "
Floresans; olan maddeler adı verilen birtakım cisimler üstüne gelen belli dalgalar boyunda olan ışık ışınlarının, değişik dalga boyundaki ışık ışınları durumundaki yansıması olayıdır. Floresans ve fosforesans şeklindeki durumlar lüminesans olaylarındandır. Floresans olan maddelere örnek verilecek olunursa çinko silikat, çinko berilyum silikat, magnezyum volfromat ve kadmiyum volfromat bileşikleri örnek olarak gösterilebilir. Dalga boyutlarının farklılaşması, ışık ışınları kesilmesinin ardından da devam ederse, bu duruma da fosforesans adı verilir. Floresans olayından yararlanarak floresan lambalar yapılmıştır. Bu lambalar yüksek oranda mor ötesi ışın saçan alçak basınçlı olan cıva buharlı lambalardır. Bu şekilde olan bir lambanın iç cidarına floresan şeklinde bir madde sürüldüğü vakit, mor ötesi şeklinde olan ışınlar foto-lüminesan ışınlama ile görülebilir.

Floresan olan lambalar çoğunlukla yüksek ve alçak gerilimli olmak üzere iki bölümden oluşmaktadır. Yüksek gerilimli olan floresan lambalar soğuk elektrotlu bir şekilde olup, metre başına 600 voltluk gerilime ihtiyaç duymaktadır. Daha fazla iç aydınlatmada, floresansa sahip olan lambalı avize üretilmesine elverişlidirler.

Alçak gerilimli floresan; Lambalar sıcak elektrotlu bir şekilde olup, 110-220 voltluk şebekeden gelen elektrik akımı ile kullanılırlar. Yaygın bir şekilde kullanılmakta olan bu lambalarda tüp boyutları, 40-120 santim ve lamba kuvvetleri 10-40 watt arasında olmaktadır. 220 voltluk olan tüpün tutuşma gerilimi ortalama olarak 300 volt kadardır. Bu nedenle balast ve starter denilen aparatlar sayesinde lamba bağlantısına konulur. Floresan şeklinde olan lambalar, oldukça alçak basınçlı olan cıva buharında elektriksel bir şekilde boşalma yaparak ışık verirler.

Cam olan tüpün iç kısmına floresans bir bileşik sürülür. Bu tabaka tüpün içerisinde meydana gelmiş olan morötesi ışınları ışığa dönüştürür. Cam şeklinde olan tüpün çalışması tüpün her iki kısmına takılmış olan birer elektrot yardımı ile meydana gelir. Elektrotların birer ucu starter adı verilen anahtara bağlıdır. Bu biçimde floresan olan lambalar, diğer lambalardan daha çok ışık oluşturmalarına rağmen daha karmaşık olan bir çalışma yapısı gösterirler.

Cam tüpün içerisinde bulunan floresan bileşikten değişik olarak argon gazı ile cıva buharı yer alır. Ayrıca tüpün içerisine sürülmüş olan kalsiyum tungstat mavi, magnezyum tungstat mavi ve beyaz, çinko silikat yeşil, kadmiyum borat ise pembe ışık oluşmasını sağlamaktadır. Daha ufak güçlü olmasından sebep daha az elektrik enerjisi kullanmakta olan bir floresan ampulle daha büyük güçlü normal ampülün sağlamış olduğu ışık elde edilebilir. Kolay kolay bozulmadıkları için daha ekonomiktirler.
" } ] }