{ "title": "Döllenmiş Yumurta", "image": "https://www.biyolojidersi.org/images/Dollenmis-Yumurta-91.jpg", "date": "19.01.2024 21:22:34", "author": "Serpil Köseoğlu", "article": [ { "article": "Döllenmiş Yumurta, Her kadının adet dönemi öncesi yumurtlama dönemi vardır. Bu dönemde yumurtalıkların içinde bulunan yumurta hücresi tüplerin uç kısımlarında bulunan fimbria diye bilinen tüylü bir yapıya sahip olan yapılara tutularak burada tüpler içine alınır. Böylelikle burada bulunana yumurta hücresinin döllenme ve rahim içine doğru ilerleme yolculuğu da başlamış olmaktadır. Burada döllenmek için bekleyen yumurta hücresi cinsel ilişki sonrası vajina içine doğru süzülen sperm hücreleri buradan rahim içine doğru ve tüp (Tuba) içine doğru ilerlemeye başlar. Böylelikle sperm hücresi ve yumurta hücresinin döllenme aşaması başlamış olur. Yumurta hücresi ve sperm hücresinin tüp içinde birleşerek döllenmesi sonrasında oluşan yeni ve tek olan hücreye zigot denir. Burada bulunan zigot zaman içerisinde bölünerek rahim içine doğru ilerler. Daha sonra rahim içerisine yapışarak rahim içinde tutunmaya başlar ve yerleşir. Döllenmiş olan bu yumurta zaman içerisinde bölünerek zigot iken, ebriyo ve daha sonra fetusa yani bebek oluşur.

Döllenmiş Yumurta Hücresinin Gelişim Aşamaları Nelerdir?

Tüp bebek aşmalarında öncelikle kadından alınan yumurta hücresi özel mikro cihazlar altında sperm hücresi ile döllenir. Daha sonra yaklaşık olarak 24 saat içinde döllenmenin olup olmadığı tespit edilebilir. Hücrelerin bölünmesi için beklenilen 48-72 saat arasında ise sağlıklı bir embriyo gelişiminin olup olmadığı izlenir. Sağlıklı bir şekilde döllenen yumurta ana rahmine yerleştirilir ve tutunması için 15 günlük bir sürecin geçmesi beklenir. Rahime yerleştirilecek olan embriyo sayısı ise kadının yaşına göre ve döllenen embriyo sayısına göre değişiklik göstermektedir. Bu uygulamada birden çok embriyo transferi anne adayının gebelik şansını arttırdığı gibi, aynı zamanda çoğul gebeliği de neden olmaktadır. Bu nedenle çoğul gebelik gibi istenmeyen olumsuz durumlar ile karşı karşıya kalmamak için sınırlamalar ve yasal uyarılar getirilmiştir. Getirilen yasal uyarı ve yürürlüğe göre tüp bebek denemelerinde 35 yaş altı kadınlarda birinci ve ikinci uygulamalarda sadece bir embriyo transferine izin verilirken, 35 üzeri kadınlarda ise birinci, ikinci ve üçüncü tüp bebek denemelerinde iki embriyo ya kadar izin verilmektedir.

Döllenmiş yumurtanın transfer işlemi oldukça basittir. Aşılamadaki yöntemlere benzetilmektedir. Bu nedenle uyuşturma ve anestezi pek uygulanmaz. Ancak gergin olan kişilerde lokal anestezi uygulanabilir. Döllenmiş olan yumurtanın rahime yerleştirilmesi işlemi ağrısızdır. Transfer işlemi uygulanırken bir kateter cihazıyla döllenmiş olan embriyo rahim içine doğru bırakılır. Yapılan bu işlem yaklaşık olarak beş ya da on dakika kadar sürer. Transferin yapılacağı gün yarım saat önceden gelinmesi önerilir. Böylelikle transferin yapılacağı anne adayına sakinleştirici verilerek transfer öncesi rahatlatılması gerekir. Böylelikle transfer gerçekleşirken uterusun embriyoyu vücuttan atma riski de böylelikle azaltmış olacaktır.
" } ] }