{ "title": "Doğal Protein", "image": "https://www.biyolojidersi.org/images/dogal-protein.jpg", "date": "22.01.2024 01:33:44", "author": "orhan alem", "article": [ { "article": "
Doğal protein, protein amino asitlerden meydana gelen vücudun temel taşlarından biridir. Kemiklerden, kıllara ve tırnaklara her bölgede gerekmektedir. Bitkisel ve hayvansal kaynaklarda protein bulunur. Et, süt, yumurta benzeri besinler hayvansal protein kaynağıdır, ayrıca sebze ve meyveler bakliyatlar, kuruyemişler benzeri besinlerde bitkisel protein kaynağıdır. Sütün natürel florasında 2 çeşit protein yer alır. Kazein ve serum proteinleri başka bir deyişle whey proteinleri. Beden amaçlı mecburi aminoasitleri içerir whey proteinleri kazeine kıyasla daha çabuk emilmekte, vazgeçilmesi olanaksız bir proteindir.

Proteinin önemi bilhassa vücutta egzersizlerden daha sonra adale kaybının yaşanmaması bakımından öne çıkmaktadır. Protein kullanımı vücudu karbonhidrat ve yağlara yönelik %20 oranında fazla enerji harcamaya yöneltir. Tüketilen proteinden daha sonra edinilen kalorinin %20 kadarı proteinin içerisinde bulunan amino asitlerinin parçalanması amaçlı kullanılır. Başka bir deyişle daha çok edinilen protein ekstra kalori harcatır. Proteini %100 natürel biçimde karşılamak önemlidir. Protein, saç telinden tırnaklara bütün hücrelerin ciddi fonksiyonel ve yapısal bileşenidir. Vücudun ürettiği enerjinin tahmini %10-%15'i, gıdalardan edinilen proteinlerden gelmektedir. Bilhassa çocukluk çağında yeterlidir miktarda protein kullanımı sıhhatli gelişme amaçlı mühimdir. Yetişkinlerde ise enerjinin yanında hücrelerin onarımı amaçlı da proteine gereksinim vardır. Bütün hayvan ve nebat hücreleri protein içermesine karşın, besinlerdeki protein ölçüsü çok fazla çeşitli olabilmektedir.

Hayvansal Proteinler

Hayvansal gıdalardan elde edilen proteinler, vücudun gereksinim duyduğu bütün amino asitleri içermektedir. Fakat kırmızı et, fazla oranda protein içermesine nazaran temkinli tüketilmedir, nedeni ise kolesterole (LDL kolesterol) sebep olan doymuş yağ bakımından da zengin olmasıdır. Kırmızı ete benzer olarak, tekrardan protein bakımından zengin fakat daha az yağ oranına sahip tavuk, hindi benzeri kümes hayvanları ve balık yiyebilirsiniz.

Bitkisel Proteinler

Kırmızı et ve kümes hayvanları başta olmak üzere çok fazla az miktarda et tüketiyorsanız ya da hiç tüketmiyorsanız, beslenmenize protein içerikleri zengin olan sebzeleri eklemeniz gerekir. Soya mahsulleri, baklagiller, fasulye, bir kısım yemiş ve tahıllar bitki kaynaklı protein içeriği açısından zengin gıda sınıfındadır.

Doğal protein kaynakları

Balık: Vücutta adale oluşumunda ciddi derecede öneme sahip durumda olan balığın 100 gramı tahmini olarak 25 gram protein içermektedir. Elbet bununla birlikte balık omega 3 yağ asitleri, doymamış yağlar benzeri besin değerlerini içermektedir. Bu nedenle balık beslenmede ciddi önemli bir yere sahiptir.

Tavuk: Tavuk adale yapıcı gıdalardan biridir. 100 gram tavuk eti tahmini 31 gram natürel protein içermektedir.

Yumurta: Basit tüketilen besinlerden biridir. Tek bir yumurta içerisinde tahmini 5-6 gram kadar protein yer almaktadır.

Soya: Soya sütü, soya fasulyesi natürel protein kaynaklarından biridir. Tek kâse soyada tahmini 20 gram protein yer alır.

Yağsız biftek: Muhteşem protein kaynağı durumda olan biftekte 100 gram içerisinde 27 gram protein yer alır.

Çikolatalı süt: Beden gelişiminde çikolatalı süt çok mühimdir. Hayvansal gıda durumda olan süt, gerekli durumda olan amino asitlerin karşılanmasını olanağı sağlar. Sütü çikolatalı olarak tüketmek de çok zevkli içime sahiptir. Özellikle çocuklar için önerilmektedir.

Badem: Protein deposu durumda olan badem, her vakit tüketilmesi gerekli durumdaki besinlerdendir. Çeyrek kâse baden tahmini olarak 8 gram kadar protein içermektedir.

Süzme peynir: Adale yapıcı ilaçların içerisinde dahi süzme peynir yer almaktadır. 1/2 kâse süzme peynirde tahmini 14 gram natürel protein yer alır.

" } ] }