{ "title": "Botanik", "image": "https://www.biyolojidersi.org/images/botanik(1).jpg", "date": "19.01.2024 00:22:36", "author": "Ahmet BOZBIYIK", "article": [ { "article": "Botanik, Bitki konusunu işleyen, bitkileri çeşitlerine göre belli başlı bir düzende inceleyen, bitkileri özellik ve etkinlikleri açısından sınıflandıran bilim dalına botanik denir. Tarihi milattan önceki dönemlere dayanan botanik çalışmalarını ilk olarak İ. Ö 380- 327 tarihi arasında yaşayan Theophrastes tarafından yapılmıştır. Bu tarihten sonra özellikle de Ortaca'da çoğu botanikçi birçok alanda çalışmalar yapmış ve bu bilim dalının geliştirilmesine büyük ölçüde katkılar sağlamıştır. Botanik bilim dalı temel oluşturduğu farklı bilimler ve ilgi alanları açısından insan hayatıyla yakından ilgisi olan en önemli bilim dalları arasında yer alır. Botanik bilimi genel ve özel botanik olarak iki kısımda incelenir.

Genel Botanik: Bitkinin genel olarak yapısını ve belirli özelliklerini inceler.

Genel Botanik bölümleri

Morfoloji veya Organografi: Bitkilerin gözle görülebilecek olan dış bölümlerini inceler.

Bitki anatomisi: Bitkilerin gözle görülebilen iç kısımlarını inceler.

Histoloji:(Doku bilim) Bitki dokuların yapılarını inceler.

Bitki fizyolojisi: Bitki organlarının işlevlerini inceler.

Fitopatoloji: Bitkilerde oluşan hastalıkları ve hasta olan bitkileri inceler.

Bitki biyolojisi: Bitkilerin gelişimini ve üremesini inceler.

Embriyoloji: Bitkilerin farklılaşmasına ve büyüme evreleri neyi inceler.

Genetik: Bitkilerin kalıtsal özelliklerini ve bitkilerde olan kalıtımı inceler.

Özel Botanik: Birçok bitki çeşitleri arasında olan farklılıklarını ve benzerlikleri belirler, bitkileri sıralar ve her bitkinin birtakım özelliklerini inceler.

Özel Botanik bölümleri

Sistematik: Bitkilerin sınıflara ayrılmasını sağlar.

Flojeni (Soyoluş): Bitki türlerinin gelişmelerini inceler.

Paleobotanik veya bitki paleontolojisi: Taşlaşmış ve eskimiş bitki kalıntılarının inceleyerek filojeni ve sistematiğe yardımcı olur.

Özel Botanik aynı zamanda birçok farklı bitki gruplarını ayrı ayrı inceler ve incelediği bitkileri mantarı inceleyen ekoloji ve bakterileri inceleyen bakteriyoloji gibi guruplarına göre isimlendirilir. Ayrıca her çeşit bitkinin yetişme ortamı ve birçok ortamda yetişebilen bitki örtülerini inceleyen ekoloji aynı ortamlarda yetişebilen bitki türlerini inceleyen bitki sosyolojisi büyük bölgelerde yer alan bitki örtüsünün inceleyen bitki coğrafyası da özel botaniğin dalları arasında yer alır. Botanikden yararlanan diğer dallar arasında ise ormancılık, eczacılık ve tarım sayılabilir.
" } ] }